ZZP, eenmanszaak of BV wat kan ik het beste kiezen? - Startende ondernemer

Ga naar de inhoud

ZZP, eenmanszaak of BV wat kan ik het beste kiezen?

ZZP wordt nog wel eens de verborgen werkloosheid genoemd, de zelfstandige zonder pensioen. Dat komt helaas omdat er heel wat mensen uit pure armoede ZZP'er geworden zijn. De baan ging verloren er was geen werk, maar er was wel een kans om als ZZP'er aan de slag te gaan.
Niet iedereen is even goed voorbereid op het werken als ZZP'er. Nu, troost u, ook heel wat ondernemers die een BV opgericht hebben, waren slecht voorbereid.
Officieel staat ZZP voor Zelfstandige Zonder Personeel.
Wettelijk gezien bestaat dit echter niet.
U bent als ZZP'er gewoon iemand die als privé persoon een bedrijf start en aldus ondernemer wordt.
Veel ZZP'ers beginnen vanuit de uitkeringssituatie. Met hulp van UWV wordt een begin als ondernemer gemaakt.
De wettelijke vorm waarin dit bijna altijd wordt gegoten is de:

De eenmanszaak
Voordeel is dat u die makkelijk op kunt zetten. Het nadeel is dat de administratie helemaal verweven is met uw privé situatie.
Gaat het zakelijk mis, dan gaat het privé dus ook mis.
Een BV kan een oplossing zijn, maar aan een BV hangen extra kosten. Weliswaar niet meer de kosten van welleer, maar u heeft wel extra verplichtingen waar u rekening mee moet houden.

De eenmanszaak start u op door naar de Kamer van Koophandel (KvK) te gaan. U schrijft u in en via die weg vraagt de KvK voor u bij de belastingdienst een BTW nummer aan.

Waarom zou u eventueel liever voor de BV vorm kiezen?
Het is zo dat een BV een aparte rechtspersoon is. Dit biedt enige voordelen, maar het voeren van een BV is wel duurder. Het is pas bij een zekere winst per jaar interessant om de BV vorm aan te nemen.
Een goede accountant kan u hier zeker verder in helpen.

Veel belangrijker dan de vorm van de onderneming is de manier waarop u aan klanten komt en op welke wijze u de klanten tegemoet treedt. Een BV heeft meer 'standing', maar uw visitekaartje, uw voorkomen, uw aanbieding, het zal allemaal bepalen waar en hoe men u inschaalt. We raden aan om steeds voor kwaliteit te gaan. Laat het beste van u zien. Als u de kans heeft, ga dan voor kwaliteit en geef uw klanten meer dan ze verwachten. Het is daarvoor belangrijk dat u een goede prijs vraagt en met klem raden we dan ook af om een prijsvechter te worden.
In die hoek wilt u echt niet zitten. Wie voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, die krijgt ook de kwaliteit die daar bij hoort. Daar wil u niet mee geassocieerd worden.

Wilt u de juiste klanten, dan moet u het juiste netwerrk opbouwen. Jos van Spelde en Tom Lassing zijn meesters in het opbouwen van netwerken. Als u daar dus informatie over wilt, dan zit u bij ons goed. We schreven er boeken over en we geven er cursussen in en geven begeleiding. Als u dus moeite hebt met het opbouwen van een klantennetwerk, dan hebben we oplossingen voor u. Neemt u hier contact met ons op, of kijk op ons actuele cursus aanbod.
Als u ook echt online uw ondernemer neer wilt zetten, dan raden we onze cursus Online Ondernemen van harte aan. U vindt er hier meer informatie over.

Jos van Spelde en Tom Lassing

Terug naar de inhoud