Wanneer moet ik als starter naar de Kamer van Koophandel? - Startende ondernemer

Ga naar de inhoud

Wanneer moet ik als starter naar de Kamer van Koophandel?

Ondernemer worden
Ondernemers worden is meer dan alleen beginnen met geld te vragen voor een product of dienst. Bij het ondernemer worden hoort het opstarten van uw
eigen bedrijf. Daartoe moet u aan de nodige stappen denken.

De meeste startende ondernemers
denken dat daarbij het naar de KvK gaan een eerste stap is. Dat is een misvatting, al kan de KvK u wel heel behulpzaam zijn.

Uw onderneming begint echt bij uzelf.

Wat gaat u
precies doen?
Waarschijnlijk 'weet' u
dat al als u dit leest, maar we willen u er op wijzen dat hetgene dat u gaat doen mogelijk maar een derde is van wat u uiteindelijk moet gaan doen.
Denkt u
er vooraf bijvoorbeeld goed over na hoe u de administratie gaat bijhouden.
Hoe gaat u uw klantengegevens vastleggen?
Welke koppelingen maakt u tussen de klantengegevens en bijvoorbeeld het factuur systeem? Of komt daar geen koppeling tussen?

Wat u
koopt, hoeveel kosten u maakt, hoe u het in een boekhoudprogramma bij gaat houden. Hoe u de BTW over de omzet gaat berekenen en vervolgens gaat aangeven bij de belastingen...
Het zijn nogal wat administratieve handelingen die u
moet doen. Uitbesteden kan, maar tegen een prijs.
Als u
net ondernemer geworden bent, is het de vraag of u die prijs al kan betalen.

Wanneer naar de KvK?

Voor informatie: Direct. Ze kunnen u heel veel vertellen.

Om in te schrijven... Pas nadat u daadwerkelijk structurele omzet gaat maken en er onomkeerbare hendeling verricht worden.
Ga dus niet te snel al naar de KvK om in te schrijven. Zeker in het begin is de kans groot dat u nog wat aan het experimenteren en zoeken bent. Dat is lastig als u als helemaal alles heeft vastgelegd bij de KvK en vervolgens bij de belastingen. Doe uzelf dus een lol en ga er pas heen als er echt sprake is van een onderneming.
Uiteraard moet u er direct heen als uw handelingen een onomkeerbaar karakter hebben.

Het is verstandig om voor u definitief uw onderneming start eens te sparren met derden. Is uw opzet wel marktproof? Heeft u aan alles gedacht? Is dit de slimste manier om de onderneming op te zetten. Is dit het beste product of de beste dienst die ik kan bieden? Een coaching gesprek kan heel veel opleveren. In het 'ergste' geval blijkt dat u het perfect op orde heeft. Dat zou niet alleen opmerkelijk zijn, maar ook een hele geruststelling en daarom al heel waardevol.
U kunt altijd een afspraak met ons maken voor een coachinggesprek of een spiegelgesprek. In dat laatste houden we u figuurlijk de spiegel voor en laten we u zien hoe de klant uw aanbieding zal ervaren. Voor u kan het immers heel helder zijn, maar u bent de expert op uw vakgebied. Hoe zit dat met de zoekende consument?

Kijk hier voor tips over het opzetten van d
e administratie.

Terug naar de inhoud