Eigen bedrijf starten, of bijverdienste? - Startende ondernemer

Ga naar de inhoud

Eigen bedrijf starten, of bijverdienste?

Hoe kan ik ondernemer worden?
Heel simpel door ondernemend te zijn!
Maar daarmee heeft u nog geen onderne
ming.
Ondernemer zijn en een onderneming hebben ligt in elkaars verlengde, maar hoeven in het begin niet beide van toepassing te zijn.

Om ondernemer te worden hoef je in veel gevallen geen diploma te hebben. Slechts bij bepaalde beroepen mag je jezelf pas zo noemen als je het diploma er voor behaald hebt. Zo zal het duidelijk zijn dat maar niet iedereen zich dokter of advocaat mag noemen.

Om ondernemer te worden moet je dus ondernemen. En als dat een beetje lukt, dan pas moet je naar de Kamer van Koophandel (KvK).
Uiteraard geldt dit voor ondernemingen waarbij je niets onomkeersbaars start. Ga je een cafetaria starten, dan zal duidelijk zijn dat je eerst door de procedures moet en pas daarna kan starten.
Is er niets onomkeerbaars in gang gezet als je met ondernemen begint, dan kan je gewoon starten.

Dit houdt dus in, dat je in feite eerst een bijverdienste start, en pas bij gebleken succes daadwerkelijk de stappen neemt om de onderneming te starten!

Begin dus gewoon en pas als het lukt ga je verder. Je wilt immers niet eerst alle kosten maken, om er vervolgens achter te komen dat het geen lang leven beschoren is.

Maar er komt hopelijk
een moment dat je serieus geld gaat verdienen en je eigenlijk ook wel je kosten in mindering op de inkomsten wilt brengen.
Dat is een goed moment om de onderneming netjes op te zetten.
Bij de KvK
kunnen ze je van dienst zijn.

Belangrijk is echter ook dat je dan in beeld bij de belastingdienst
komt.
Voor de belastingen moet je een aantal uren werken om als ondernemer gezien te worden en je administratie moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je facturen er uit moeten zien en welke gegevens ze moeten vermelden.


Wat moet ik kunnen als ondernemer?


Dat ligt uiteraard aan wat je gaat ondernemen, maar wat iedere ondernemer moet kunnen, is zichzelf motiveren
om door te gaan.
Je moet kunnen omgaan met teleurstellingen, met wisselend inkomen, met onregelmatige uren.
Je moet kunnen onderhandelen, je moet durven investeren en je moet het aandurven een
prijs te vragen waarmee je uiteindelijk je onderneming winstgevend kan bestieren.
Je moet ook in staat zijn je financiƫn te overzien.

Puur de boekhouding doen, daar kan je menig boekhouder wel voor vinden. Denk er wel aan, die boekhouder weet waarschijnlijk niet zo heel veel van aftrekposten die voor jou van belang zijn. Daarvoor is een accountant meer geschikt. Ondernemen moet je zelf doen, dat kan je niet zo maar aan anderen over laten!Terug naar de inhoud